Category Archives: Sin Categoría

Romeria al Puig

El passat 10 d’abril es va celebrar la XXIa Romeria al Puig. L’edició d’enguany tenia un significat especial ja que, per primera vegada, acudí representació de la corporació municipal xativina. Durant el seu discurs, l’alcalde Roger Cerdà es va comprometre a lluitar per la rehabilitació de l’ermita. El secretari de la nostra associació, Joanjo Antolí, va llegir el manifest en non de les entintas convocants. Com sempre, la jornada conjuminà reivindicació, el contacte amb la natura i la trobada de persones que s’estimen el patrimoni de la nostra comarca.

IMG_6139

 

IMG_6142

IMG_6140

Fotos: Vicent Tortosa

Cinquena edició del premi Amic de la Costera

El divendres 11 de desembre es va atorgar el guardó “Amic de la Costera”, un premi creat per la nostra associació i que reconeix els valors de difusió del nostre patrimoni cultural. En aquesta ocasió, el guardonat va ser el col·lectiu format per l’Escola de danses de Xàtiva. Com és d’habitud, l’estatua de Manolo Boix es va entregar durant un sopar. En aquesta ocasió es va celebrar als salons Lluna Events de Xàtiva amb una nombrosa assistència.

El secretari de la junta d’Amics de la Costera, Juanjo Antolí, llegí l’acta en la qual s’aprovà reconèixer l’Escola de danses de Xàtiva amb el nostre guardó. A continuació, el president de l’associació, Ximo Corts, explicà els motius de la decisió i lloà la trajectòria del grup xativí. El premi el van rebre, en nom de l’Escola, tres dels membres fundadors de la societat cultural: Sebastià Garrido, Raquel Langa i Vicent Guerrero. El primer d’ells va ser l’encarregat d’agrair, en nom de tots els membres de l’Escola de danses de Xàtiva, aquest premi. Com a fi de festa, s’interpretaren diversos balls i tocà la rondalla.


_DSC0103

El president d’Amics de la Costera, Ximo Corts, explicant per què se li havia atorgat a l’Escola de danses aquest guardó.

_DSC0152

Sebastià Garrido agraí, en nom de l’Escola de danses de Xàtiva, el reconeixement del premi Amic de la Costera.

_DSC0146

El  president d’Amics de la Costera, Ximo Corts, Vicent Guerrero, Raquel Langa i Sebastià Garrido.

_DSC0169

Fotos: Eduard Gandia

 

 

 

XXa Romeria a El Puig

Salvem El Puig 2015 còpia

 

 

La vintena romeria a l’ermita d’El Puig va reunir prop de 200 persones que tornaren a reivindicar la restauració de l’edifici del segle XIV. La plataforma organitzadora d’aquest acte de conscienciació d’un dels monuments emblemàtics de la comarca va tornar a insistir en la importància dels treballs de consolidació. Aquests es van detindre ara fa dos a nys.

La plataforma cívica “Salvem el Puig” està integrada per divereses entitats com ara el Centre Excursionista de Xàtiva, la parroquia de Sant Pere de Xàtiva , l´ Associació Cultural 9 d’Octubre de Genovés, Gent de la Torre d’En Lloris, el col·lectiu la Sènia de Llocnou d’En Fenollet, que es va encarregar de llegir el manifest de la romeria i Amics de la Costera.

Fotos: Ximo Corts

20150419_112423 còpia

20150419_111932 còpia

Concert de l’Orquestra Philarmònica de la Universitat de València

Dirigida per Hilari Garcia, l’Orquestra interpretà magníficament Pere i el llop de Prokòfiev amb Llorenç Giménez de narrador i la Simfonia núm 8 de Dvorak.
(null)

(null)

(null)

(null)

Concert de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València oferirà un concert el pròxim dissabte 28 de febrer a les 20 hores al Gran Teatre de Xàtiva. L’Orquestra estarà dirigida per Hilari Garcia Gázquez. El programa consta de dues parts. En la primera s’interpretarà Pere i el LLop, Opus 67 de Serguei Prokófiev (1891-1953) i hi intervindrà el narrador Llorenç Giménez. En la segona s’escoltarà la Simfonia núm. 8 en sol major, opus 88  d’ Antonín Dvorák (1841-1904).

Orquestra 2

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) fou creada l’any 1995. Té una plantilla de 80 joves músics, majoritàriament universitaris, l’edat mitjana dels quals és de 20 anys. La seua finalitat és proporcionar-los una formació d’alta qualitat en interpretació orquestral, amb professorat especialitzat per a cada una de les famílies instrumentals. Des que es va fundar fins a l’any 2010 va estar dirigida per Cristóbal Soler i des de 2011 n’és el director titular Hilari Garcia.

Al llarg dels quasi vint anys d’història, ha participat en un gran nombre de produccions de caràcter variat, com ara l’estrena de la cantata L’adéu de Lucrècia Borja (2001) de Carles Santos, la recuperació de l’òpera de J. Melchor Gomis Le Revenant (2003), l’estrena a Espanya d’Éclairs sur l’au-delà d’Olivier Messiaen (2006) o el ballet Le sacre du printemps d’Ígor Stravinski (2013).

L’OFUV actua regularment al Palau de la Música de València i a l’Auditori de Saragossa i ha efectuat nombrosos concerts en diverses sales de concert d’Espanya i Europa com el Palau de les Arts Reina Sofia de València, l’Auditori de Barcelona, l’Academia Philharmonicorum de Liubliana, l’Austria Center Vienna o el Mozarteum de Salzburg. L’any 1998 va participar en la XXVII edició del Concurs Internacional de Joves Orquestres realitzat a Viena (Àustria), on va obtenir el primer premi en la categoria d’orquestres simfòniques.

Orquestra 1

El director, Hilari Garcia Gázquez, ha sigut director assistent de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV) i de la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), i ha dirigit diverses orquestres nacionals i internacionals com l’Orquestra de València (OV), Joven Orquesta y Coro de Centroamérica (JOCCA), Palestine Youth Orchestra (PYO), Orquesta Sinfónica del Teatro Chapí de Villena, Orquesta Sinfónica de Albacete (OSA), Orchestre Symphonique HEM Genève, etc.

Hilari Garcia

A hores d’ara pertany, també per oposició, al cos de professors de música i arts escèniques, en l’especialitat d’Orquestra i, des de 2011, és director titular de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.

En els pròxims dies informarem d’on podreu aconseguir les invitacions per a aquest concert organitzat per Amics de la Costera.

CONCERT ORQUESTRA FILHARMÒNICA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

El primer de març de 2014 a les 20 hores l’Orquestra Filharmònica de València interpretarà un concert amb obres de Peter Warlock, Francis Poulenc i Georg F. Händel. L’Orquestra estarà dirigida per Hilari García Gázquez.

CARTELL concert

Enguany és la tercera edició dels concerts de l’Orquestra. La primera edició va ser a Montesa. L’any passat fou a l’església de Sant Pere de Xàtiva i el pròxim dissabte 1 de març a les 20 h serà a Sant Doménec, també a Xàtiva.

 

Jornades sobre la Transició a La Costera

Les Jornades sobre la Transició analitzaren i aprofundiren sobre aquest període de la nostra història a la comarca de La Costera.
Des de divendres fins diumenge protagonistes de diversos àmbits de la societat explicaren el seu punt vista i aportaren claus per entendre millor aquesta etapa. El vicerector de Cultura Antoni Ariño clausurà diumenge a migdia aquestes jornades.

20140126-234323.jpg

20140126-234358.jpg

LA TRANSICIÓ, JORNADES D’ESTUDIS COMARCALS

Les jornades sobre La Transició a la comarca de La Costera se celebraran el pròxim cap de setmana del 24 al 26 de gener.

La inauguració serà divendres a les 17 hores. Hi intervindran Jorge Hermosilla, vicerector de Participació i Projecció territorial de la Universitat de València; Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d’Alacant i Joaquim Corts, president de l’Associació d’Amics de la Costera.

Les jornades s’articulen al voltant de quatre grans blocs temàtics dedicats a la política, cultura, activitat socioeconòmica i personatges.

En l’organització han col·laborat la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, l’Excm Ajuntament de Xàtiva i la Mancomunitat de municipis de La Costera-La Canal.

Per als alumnes que ho sol·liciten, l’assistència a la jornada servirà per aconseguir crèdits de lliure elecció.

Divendres s’inaugurarà a la Casa de Cultura l’exposició Nosaltres, 30 anys d’Estatut d’autonomia.

cartell jornades

CICLE DE CINEMA: FIRE

fire

 

Aquest Divendres 31 de maig a les 22 h, a la seu de la Penya del Barça (Portal del Lleó, 9 de Xàtiva) projectarem la pel·lícula en versió original subtitulada en valencià Fire. Com sabeu podeu portar-vos l’entrepà. Allà es pot beure qualsevol refresc al preu d’1 euro.

“Fire” (Foc)
Any: 1996
País: Canadà, Índia
Directora: Deepa Mehta
Actors: Shabana Azmi, Nandita Das, Ranjit Chowdhry

Comentari: Ambientada al Bombai actual, “Fire” (Foc) és una mirada sensible sobre la contínua lluita entre la tradició i la modernitat a l’Índia, manifestada en les intenses relacions entre dues dones. Amb un pausat ritme, “Fire” suposa una convulsió d’emocions. Rodada en anglès, una lingua franca en la diversitat de llengües del subcontinent indi, és la primera pel·lícula de la trilogia de Deepa Mehta, “Els elements”. Els mitjans més integristes de l’hinduisme van entendre aquesta pel·lícula com un desafiament directe, no sense certa base tenint en compte l’oposició que es fa en ella entre dues forces antagòniques: la religió i el desig.

Ací en teniu un tast:

Joan Soler, concert de jazz: Escoltar cine

Divendres 24 de maig, Casa de cultura de Xàtiva, 20 hores.
Cartell Joan Soler copiaConcert Soler copia