Author Archives: Ardiaca

Cine de primavera: Faa Yeung nin wa

Continua el cicle de pel·lícules en versió original subtitulades en valencià. Divendres 13 de maig projectarem Faa Yeung nin wa (Desitjant estimar), a les 22h al Centre Cívic la Ferroviària (Plaça de l’Espanyoleto, Xàtiva).
L’entrada és gratuïta.

In_the_Mood_for_Love_movie
Faa Yeung nin wa ( Desitjant estimar)
Any: 2001
País: Hong Kong
Director: Kar Wai Wong
Actors: Maggie Cheung, Tony Chiu Wai Leung
Comentari: Faa Yeung nin wa, coneguda més pel seu títol en anglès, In the mood for love, s’ha convertit en una pel·lícula clàssica, model de com expressar sentiments de manera el·líptica. Narra la relació romàntica entre dues persones (brillantíssimes interpretacions de Maggie Cheung i Tony Chiu Wai Leung) que la casualitat fa que es coneguen i descobrisquen que les seues vides són simètriques. El director, Kar Wai Wong (1956), utilitza un estilisme preciosista enmig d’una ambientació aclaparadora situada als anys seixanta, època en què el concepte del temps era menys precipitat que l’actual. Tot això subratllat per una música recurrent i, de vegades, amb un ús magistral de la càmera lenta per aconseguir que l’espectador es fique en la tensió de la parella protagonista entre l’atracció platònica i la sensualitat reprimida.

Cine de primavera: Jagten

Continua el cicle de pel·lícules en versió original subtitulades en valencià. El proper divendres 29 d’abril projectarem Jagten (La caça), a les 22h al Centre Cívic la Ferroviària (Plaça de l’Espanyoleto, Xàtiva).

L’entrada és gratuïta.

 

Jagten
Jagten (La caça)

Any: 2012

País: Dinamarca

Director: Thomas Vinterberg

Actors: Mads Michelsen, Thomas Bo Larsen, Anika Wenderkop
Comentari: La cinematografia danesa viu una “Edat d’Or” en el moment actual. Lars von Trier (nascut el 1956), Susannne Bier (1960) -de la qual hem vist Després del casament- o Thomas Vinterberg (1969) són els noms més coneguts de l’àmplia llista de directors d’aquest país. Aquest últim va crear un estil propi, Dogma95, i és el director i guionista de La caça. el seu tema de partida és una història freqüent de les telenotícies: un possible cas de pederàstia en una guarderia. La matèria tan sensible d’aquests temes els fa procliu que siguen productes que el públic consumeix amb fruïció. en la nostra època, l’opinió pública està subjecta als mitjans de massa que aprofiten la indolència en què freqüentment ens movem, per emetre, sense més consideracions, sentències inapel·lables. I no només en els mitjans habituals: pensem en l’activitat frenètica de les xarxes socials, que creen instantàniament opinió en la qual el PRE-JUDICI té més valor que el JUDICI. Vinterberg navega en aquest maremàgnum amb mestratge, evitant caure en el maniqueisme tan habitual en aquests contextos . Aconsegueix transmetre molt bé l’asfíxia que envolta a Lluc, el professor protagonista, personatge molt ben interpretat per Mads Mikkelsen, l’actor danès més popular fora del seu país.

Trobada d’escoles en valencià a Barxeta

IMG_0199

El passat 16 d’abril, dissabte, se celebrà la Trobada d’escoles en valencià a Barxeta. La nostra associació participà, com sempre, exhibint les nostres publicacions com a centre d’estudis comarcals.

Foto: Josep Lluís Fitó

Romeria al Puig

El passat 10 d’abril es va celebrar la XXIa Romeria al Puig. L’edició d’enguany tenia un significat especial ja que, per primera vegada, acudí representació de la corporació municipal xativina. Durant el seu discurs, l’alcalde Roger Cerdà es va comprometre a lluitar per la rehabilitació de l’ermita. El secretari de la nostra associació, Joanjo Antolí, va llegir el manifest en non de les entintas convocants. Com sempre, la jornada conjuminà reivindicació, el contacte amb la natura i la trobada de persones que s’estimen el patrimoni de la nostra comarca.

IMG_6139

 

IMG_6142

IMG_6140

Fotos: Vicent Tortosa

Cine de primavera: Moolaadé

L’Associació d’Amics de la Costera continua el cicle de pel·lícules en versió original subtitulades en valencià. El proper DIVENDRES 15 d’abril projectarem “MOOLAADÉ”,a les 22H. al CENTRE CÍVIC LA FERROVIÀRIA (Plaça de l’Espanyoleto, Xàtiva).

L’entrada és gratuïta.

Moolaad_Protecci_n-553452472-large

“MOOLAADÉ”

ANY: 2004

PAÍS: Senegal

DIRECTOR: Ousmane Sembene

ACTORS: Fatoumata Caulibaly, Maïmouna Helene Diarra, Salimata Traoré

COMENTARI: En un llogaret del Senegal entren en conflicte la tradició i la racionalitat a causa de la projectada ablació d’unes xiquetes. La decidida oposició de Collé (notable actuació de Fatoumata Coulibaly) ofereix protecció (“moolaadé”) a les xiquetes davant del consell d’ancians del poble. Ousmane Sembene, reconeguda màxima figura del cinema africà, aconsegueix als seus 80 anys, una pel·lícula fluïda, de notable bellesa, humor i sensibilitat, molt elogiada per la crítica, que no abandona mai la seua tesi contrària a aquest cruel atavisme.

XXIª Romeria al Puig

salvem_el_puig_cartell

Un any més la plataforma “Salvem el Puig” convoca la XXIª Romeria a la mítica muntanya per tal de reivindicar la definitiva restauració de l’ermita gòtica del segle XIV que l’encimbella.

Com sabeu aquesta iniciativa la recolzen les entitats següents: Associació Amics de la Costera de Xàtiva, Associació la Sènia de Lloc Nou d’en Fenollet, Centre Excursionista de Xàtiva, parròquia de sant Pere de Xàtiva, l’Associació Cultural 9 d’Octubre del Genovés i Gent de la Torre d’en Lloris”.

El camí seguit des de fa vint anys fins ara no ha estat estèril ja que s’ha aconseguit a través de la conscienciació ciutadana pressionar les autoritats per tal que actuen a fi d’impedir la desfeta d’aquest símbol del nostre patrimoni artístic i cultural. En aquests moments l’edifici sembla consolidat en la seua major part, ara cal demandar que el monument siga recuperat en els seus elements arquitectònics i artístics més específics i així poder gaudir de la seua bellesa gòtica.

LA ROMERIA 2016 SERÀ:

Diumenge 10 d’abril 

Concentració per tal d’arribar a peu fins a la serra: 9.00 h ( Plaça de Bous de Xàtiva).

(Qui ho faja amb cotxe ha d’arribar per la carretera de la Torre, començant l’ascensió a les 9.30 h). Allí es trobaran les marxes que venen de Genovés, Lloc Nou i la Torre d’en Lloris. Es repartiran les canyes que tant faciliten la pujada i la baixada a la muntanya.

Cal portar esmorzar.

Es repartirà mistela i mona de Pasqua.

Com sempre es llegirà el manifest oficial que enguany estarà a càrrec de l’Associació Amics de la Costera de Xàtiva.

La Romeria estarà acompanyada pels sons del tabalet i la dolçaina.

Cicle Cine de primavera: Séraphine

El proper divendres 11 de març projectarem Séraphine , a les 22h al Centre Cívic la Ferroviària (Plaça de l’Espanyoleto, Xàtiva).

L’entrada és gratuïta.

Seraphine
Any: 2008
País: França, Bèlgica
Director: Martin Provost
Actors: Yolande Moreau, Ulrich Tukur
Comentari:
Ocorre de vegades que en una sola persona coexisteixen una vida ordinària de dona de la neteja, un extraordinari talent artístic i un estat mental malaltís. Això va passar amb Seraphine Louis, coneguda en l’art pictòric com Seraphine de Senlis (1864-1942). La casualitat del seu descobriment artístic es deu al crític i col·leccionista d’art, Wilhelm Uhde (que ja havia promocionat Picasso, Bracque i Henri Rousseau, entre d’altres) en la casa del qual Seraphine va entrar a treballar. A partir del moment, del seu descobriment casual, Seraphine troba suport per pintar els seus quadres, plens de motius decoratius repetits i exuberants de llum i color. La seva obra, que s’inscriu clarament en el moviment naïf, és elaborada per Seraphine en una mena de rapte quasi religiós. Provost se centra a presentar el personatge com una dona anònima i es recrea en retardar l’aparició de l’artista. Segueix la tradició francesa de fer pel·lícules plenes de sensibilitat i intel·ligència. No va passar desapercebuda, però, per als membres del jurat dels premis Césars de 2009 (els Ósscars del cinema francés), que li van atorgar set premis, entre ells a la millor pel·lícula, al millor guió ia la millor actriu, Yolande Moreau.

Comença el cicle de cine de primavera: “Auf der anderen Seite”.

L’Associació d’Amics de la Costera inicia novament el cicle de pel·lícules en versió original subtitulades en valencià.
El proper divendres 4 de març projectarem Auf der anderen seite, (De l’Altre Costat) a les 22h al Centre Cívic la Ferroviària (Plaça de l’Espanyoleto, Xàtiva). L’entrada és gratuïta.

Auf der anderen seite

Fitxa tècnica

Auf der anderen seite (De l’altre costat)
Any: 2007
País: Alemanya-Turquia
Director: Fatih Ahkin
Actors: Baki Davrak, Tuncel Kurtiz, Nurgel Køge ,, Nurgul Yesilcay, Hanna Schygulla

Comentari: Vivim una època de xoc entre cultures. I un dels colectius on aquest fet es manifesta amb més claredat és en l’emigració turca a Alemanya, unes 2.700.000 persones (de primera o de segona generació). El director, Fatih Ahkin (nascut el 1973), és un d’ells. A Auf der anderen seite mostra una opinió positiva sobre el futur de les relacions entre aquestes dues comunitats, en definitiva, entre Occident i Orient. A més d’aquest aspecte sempre vigent, la pel·lícula tracta sobre el conflicte entre generacions en el qual estan immersos tots els seus personatges. La crítica l’ha relacionada amb el cinema de Krzysztof Kieslowski, especialment la seua trilogia Blau, Roig i Blanc. De Fatih Ahkin, ja hem vist al nostre club de cinema Im Juli,
que narra un viatge des d’Hamburg a Estambul ple de peripècies.

La Ciutat que volem

Els pròxims 22 i 23 de gener se celebraran a Xàtiva les Jornades d’estudi del conjunt històric  “La ciutat que volem”. Amb aquesta iniciativa es pretén encetar un debat sobre el futur model de ciutat, conèixer altres experiències en indrets semblants i estudiar la realitat del nucli antic des de diverses perspectives.

Sin título-1

Les Jornades són una iniciativa de la regidoria de patrimoni històric i artístic de l’Ajuntament de Xàtiva. Entre les entitats col·laboradores hi figura la nostra associació. Us adjuntem el programa per si voleu consultar-lo. Us esperem.

Tríptic 02

 

 

Cinquena edició del premi Amic de la Costera

El divendres 11 de desembre es va atorgar el guardó “Amic de la Costera”, un premi creat per la nostra associació i que reconeix els valors de difusió del nostre patrimoni cultural. En aquesta ocasió, el guardonat va ser el col·lectiu format per l’Escola de danses de Xàtiva. Com és d’habitud, l’estatua de Manolo Boix es va entregar durant un sopar. En aquesta ocasió es va celebrar als salons Lluna Events de Xàtiva amb una nombrosa assistència.

El secretari de la junta d’Amics de la Costera, Juanjo Antolí, llegí l’acta en la qual s’aprovà reconèixer l’Escola de danses de Xàtiva amb el nostre guardó. A continuació, el president de l’associació, Ximo Corts, explicà els motius de la decisió i lloà la trajectòria del grup xativí. El premi el van rebre, en nom de l’Escola, tres dels membres fundadors de la societat cultural: Sebastià Garrido, Raquel Langa i Vicent Guerrero. El primer d’ells va ser l’encarregat d’agrair, en nom de tots els membres de l’Escola de danses de Xàtiva, aquest premi. Com a fi de festa, s’interpretaren diversos balls i tocà la rondalla.


_DSC0103

El president d’Amics de la Costera, Ximo Corts, explicant per què se li havia atorgat a l’Escola de danses aquest guardó.

_DSC0152

Sebastià Garrido agraí, en nom de l’Escola de danses de Xàtiva, el reconeixement del premi Amic de la Costera.

_DSC0146

El  president d’Amics de la Costera, Ximo Corts, Vicent Guerrero, Raquel Langa i Sebastià Garrido.

_DSC0169

Fotos: Eduard Gandia